dobre praktyki higieniczne gmp/gh.
Stosowna praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, powtarzalne sprzątanie dotykanych płaszczyzn, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi albo zakażonymi. gmp Dobra praktyka higieniczna zakłada również noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne zapewniają i utrzymują trafny poziom higieny w miejscu pracy, co jest konieczne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle kontrolowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają też na celu zapobieganie i minimalizowanie skutków zanieczyszczenia żywności i towarów.